GÜZEL BİR YAZ TATİLİ İÇİN

GÜZEL BİR YAZ TATİLİ İÇİN

,

29.06.2016 521

dosyalar/2016_06/29110850_tatil.docx

 

 

Çocuklarımızı geleceğe hazırlarken ve gelecekte ihtiyaçları olan becerilerle donatırken, onlara ilk önce öğretmemiz gereken gerçek “öğrenmenin bir zamanının olmadığı, insanın yaşamını zenginleştirmek öğrendiklerini arttırmak için bütün zamanları etkili bir biçimde değerlendirmesi” gerektiği gerçeği olmalıdır. Genellikle çocukların değişim evrelerine gelen yaz tatilleri sorumluluk gelişimi, zamanı etkili kullanma, temizlik vb. öz bakım becerilerinin geliştirilmesi adına da çok değerli dönemlerdir. Bu değerli zamanlar,  bilinçli hareket eden anne ve babaların çocukları için yaşamın en önemli öğrenme deneyimlerine dönüşebilir.  Yaz tatili boyunca anne ve babalar çocuklarının okulda desteklenen, iletişim, temizlik ahlaki değerler gibi becerilerinin gelişimi için desteklerini sürdürebilirler.

Çocukların tatil dönemlerinde dinlenebilmeleri ve keyifli vakit geçirmeleri için onların isteklerini göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Ancak okulların kapanması ile birlikte çocuğunuzun günlük düzenin (sabah kalkma, okul saatleri vb.) değişeceği için gününü planlamakta zorlanacak ve bu konuda mutlaka sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaktır. Yaz tatilinde size yardımcı olacağını düşündüğümüz birkaç öneriyi sizlerle paylaşalım.

Çocuğunuzla Birlikte Vakit Geçirmeye Özen Gösterin;

Okul dönemlerinde dersler, sınavlar, ödevler nedeniyle çocuğunuzla birlikte geçireceğiniz zamanlar genellikle sınırlıdır. Tatil dönemleri ise çocuklarınızla birlikte vakit geçirmek, onları daha iyi tanımak ve paylaşımda bulunmak için çok iyi fırsatlardır. Hem sizin hem de çocuğunuzun keyif alacağı gezi, birlikte yürüyüş yapma, birlikte bisiklete binme, yüzme vb. planlayabilirsiniz. Çocuğunuzun da fikrini alarak birlikte bir tatil planlamak çocuğunuzla aranızdaki bağın artmasında yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzla özel zamanlar planlamalı, bu özel zamanlarda her gün en az 15 dakika birlikte zaman geçirilmelidir. Bu özel zamanlarda onu dinleyin, dinlemek çocuklara ulaşmanın anahtarıdır. Dinlemek yoluyla anne ve babalar çocuklarını daha yakından tanıma fırsatı bulurlar.

Unutmayın!  Çocuklarınızın sosyal aktivitelerden çok sizin desteğinizi hissetmeye ve onlarla birlikte vakit geçirmenize ihtiyaçları vardır. Yaz tatilini çocuğunuz ile aranızdaki iletişimi arttıracak fırsat haline dönüştürebilirsiniz.

Çocuğunuzla Sosyal Aktivite Planı Yapın;

Tatil boyunca çocuğunuz tüm gün boş olacağı için, birlikte sinema, tiyatroya ve müze vb. yerlere gitmek, bu geziler sonrası birlikte gördükleriniz üzerine sohbet etmek gibi yaşına uygun planlayacağınız sosyal aktiviteler çocuğunuzun sıkılmasını engelleyeceği gibi keyifli vakit geçirmesini de sağlayacaktır. Yaz okulları, öğrenci kampları, yüzme vb. spor etkinlikleri çocuğunuzun tatil dönemini yararlı bir şekilde değerlendirmesinde fırsat sunacaktır. Çocuklarınızı bu aktivitelere yönlendirirken onların da görüşlerini alın ve onlara sunduğunuz etkinlikler hakkında tercih yapma hakkı verilmelidir. Çocuğunuza sunacağınız bu programlar ile çocuğunuzun iyi vakit geçirmesini sağlayacağınız gibi, yaşıtlarıyla birlikte sosyalleşmesine de katkıda bulunacaktır.

Evinizi Keyifli Hale Getirin;

Ev dışındaki soysal aktivitelerin yanı sıra çocuğunuz zamanının büyük bir kısmını da evde geçirecektir. Çocuğunuzun bilgisayar ve televizyon başında gereğinden fazla zaman geçirmemesi için evde yaşıtları ve sizinle birlikte oynayacağı puzzlar, bulmacalar, kelime oyunları, hafıza oyunları vb. zihin geliştirici oyunlar bulundurabilirsiniz. Oyun çocuklarınız için hem eğlenme hem de öğrenme aracıdır. Çocuğunuzla yaz tatilinde birlikte çizgi film izleyin ve izlediğiniz filmler üzerine konuşun, birlikte şarkılar söyleyin, oyun oynayın. Sunacağınız keyifli oyunlar sayesinde hem sosyal hem de bilişsel gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz.

Çocuğunuzun İlgi Alanlarını Keşfedin ve Destekleyin;

Okul zamanında belirli bir düzene (kalkış saati, çalışma saati vb. ) alışmış çocuklar için tatil zamanları kimi zaman yapacak bir şeyin bulunmadığı sıkıcı geçen boş zamanlar halini alabilirler. Hobiler, çocuğunuzun boş zamanlarını değerlendirmesi için yardımcı olacak önemli etkinliklerdir. Tatil dönemlerinde çocuğunuzun bir hobi bulmasına ya da var olan hobisini destekleyerek hem çocuğunuzun farklı yönlerini keşfeder hem de boş zamanlarında kendi başına eğlenmesini ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

 

Fiziksel Aktiviteler Bulmasında Yardımcı Olun;

Çocuklar için tatil döneminin olmazsa olmazı fiziksel aktiviteler. Uzun bir tatil döneminde çocuğunuzun ilgisini çekecek sabah yürüyüşleri, doğayı birlikte inceleme, yüzme, basketbol, bisiklete binme vb. bedensel aktiviteler bularak onları yönlendirebilirsiniz. Yapacağınız bu aktivite yönlendirmeleri ile çocuğunuzun fiziksel tembelliğinin önüne geçecek aynı zamanda keyifli bir vakit geçirmesini sağlayacaktır.

Çocuğunuzun Kişisel Gelişiminde Yardımcı Olun;

Yaz tatili çocuğunuzun dinlenmesi ve keyifli vakit geçirmesi kadar kendini geliştirmesi için de çok iyi bir fırsattır. Çocuğunuza sunacağınız yaz aktivitelerinin yanı sıra çocuğunuzun ilgisini çeken kitaplar bulup okumasını sağlamak, gittiğiniz yerlerdeki tarihi ve doğal zenginlikleri tanımasını sağlamak, bunlarla ilgili sohbet etmek çocuğunuzun yaşayarak pek çok şey öğrenmesini sağlayacaktır.

Yaz tatilinde çocuğunuzda kitap okuma alışkanlığı geliştirmek için, birlikte kitapçılara, kütüphanelere gidilebilir, kendiniz ve çocuğunuz için kitap seçilebilir, birlikte kitap okuma saatleri yapabilir, okuduğu kitabı size anlatmasını isteyebilirsiniz. Çocuğunuzla okuduğu kitaplar ve sizin önereceğiniz kitaplar hakkında konuşabilirsiniz. Bunlar hem çocuğunuzla aranızdaki paylaşımın artmasını sağlayacak hem de çocuğunuzun okumaya karşı olumlu tutum geliştirmesini sağlayarak çocuğunuzun kişisel gelişimine katkıda bulunacaktır.

Çocuğunuzun Sorumluluk Gelişimine Yardımcı Olun;

Küçük ev işleri veya çocuğunuzun kendi seçeceği bazı sorumluluklar konusunda onunla konuşun. Yemek masasını hazırlarken yardım etmek, çamaşır katlamak, oyuncakları toplamak vb. küçük işlerle sizlere yardımcı olabilirler.

Tüm bunların yanı sıra;

·         Tatil döneminin çocuğunuz için öncelikle dinlenme dönemi olduğunu unutmayın. Onun için planladığınız yaz aktiviteleri çocuğunuzun dinlenmesinden ziyade oradan oraya koşturduğu ve mecburi olarak yaptığı zorunluluklar haline dönüşmediğinden emin olun.

·         Çocuğunuza sunacağınız pek çok güzel aktivitenin yanında, çocuğunuzun sizinle vakit geçirmeye ihtiyacı olduğu unutmayın. Çocuğunuz için oluşturduğunuz planların yanı sıra onunla birlikte olacağınız zamanlar oluşturun. Bu hem size hem de çocuğunuza çok iyi gelecektir.

·         Tatilinizi planlarken çocuğunuzun da fikrini almayı unutmayın. Onun önerilerini de değerlendirdiğinizi çocuğunuza hissettirin. Ailece belirleyeceğiniz bir tatil kararı, daha iyi vakit geçirmenizi sağlayacağı gibi birlikte karar vermenin önemi de çocuğunuza öğretecektir.

·         Tatil döneminde çocuğunuzun vaktinin büyük bir çoğunluğunu bilgisayarın başında geçiriyorsa eğer, ona daha cazip, ilgisini çekecek etkinlikler sunduğunuzdan emin olun.

·         Aile olarak haftanın en azından bir günü birlikte belirleyeceğiniz saat dilimlerini okuma günü olarak belirleyin. Bu saatlerde ailedeki herkesin okuma faaliyetinde bulunmasına özen gösterin.

·         Çocuğunuzu sıkmayacak en fazla 30 dakikalık kısa etkinlikler yaptırın. Bu etkinliklerin haftanın günlerine yayılmasına ve günde bir etkinlik yapmaya özen gösterin.

·         Okul süresince devam eden uyuma düzeninin yaz tatilinde de devamı sağlayın. Geç yatmaya ve çok uyumaya alışma, tatilde karşılaşılan olumsuz bir durumdur. Çocukların yatış ve kalkış düzenine özen gösterin.

·         Yaz tatilinde çocuklarımızın sportif faaliyetlerde yer alması onların fiziksel gelişimi açısından önemli olmasının yanında biriken enerjilerinin harcanması ve okula daha rahat başlamalarını sağlayın.

·         Çocuğunuzla tatil boyunca ilgilenirken dayatma ve zorlamalardan kaçınmayın. Yerine getirilmesi geren sorumlulukların kendilerine ait olduğunu, onlara düzgün bir dille ifade edin. Korkutarak yaptırmak yerine, gönüllerini kazanarak bir takım uygulamaları yapmaya özen gösterin. Unutmayalım ki verimli bir tatil geçirmek sizin ve çocuğunuzun elinde…

 

Aileniz, okulumuz ve ülkemiz için huzur ve mutluluk dolu bir tatil dönemi geçirmeniz dileğiyle… Hoşça kalın